jueves, 31 de enero de 2013

tradico canestoles



El Carnestoltes o Carnaval potser és la festa més primitiva i amb més diversitat de tot el calendari. Se celebra de diferents maneres a multitud de països i s’associa als excessos: menjar gras, transgressions, disfresses per políticament incorrectes que siguin, i tot tipus de festes. A Catalunya se celebren de Dijous Gras a Dimecres de Cendra amb l’arribada de la Quaresma.
Amb el temps i davant la impossibilitat d’eradicar aquests costums, la religió cristiana es va veure obligada a adaptar aquesta festa tot introduint-hi un nou element: el Carnestoltes esdevé l’avantsala de la Quaresma (un període de set setmanes de dejuni i abstinència), i durant aquesta festa són permesos tot tipus d’excessos, sobretot la golafreria i la crítica al poder establert, que en els dies posteriors seran estrictament prohibits.
Així doncs, el Carnestoltes és el contrapunt de la Quaresma, caracteritzada pel dejuni i la reflexió. En festes medievals a Catalunya es representava aquesta lluita amb una sèrie de baralles entre el personatge del Carnestoltes i el de la Quaresma. En alguns casos el Carnestoltes era ajudat en aquesta lluita simbòlica per persones dels gremis relacionats amb la carn, especialment de porc entre les classes menys benestants, en canvi la Quaresma venia acompanyada principalment dels peixaters i altres gremis d’aliments no carnívors. El Carnestoltes que pot estar simbolitzat per un ninot durant aquests dies és anomenat rei.
El Dijous gras o dijous llarder, inici del període de  xavi

No hay comentarios:

Publicar un comentario